Osmaniye’de Depremzedelere Sağlık Hizmeti Veren Dr. Bahar Tek: “Şehirde Rahat Uyuyabilen İnsan Sayısı Neredeyse Yok”
BURHAN DEMİRCİOĞLU
OsmaniyeCebelibereket Şehit Ali Alkan Ortaokulunda kurulan Koordinasyon Merkezinde işyeri hekimi Dr. Bahar Tek, “Doktorlar hayatını kaybetti. Şu anda 4 sağlık ocağı aktif olarak çalışıyor. Devlet hastanesi aktif olarak çalışıyor. Ambulanslar çok kısıtlı. Hastaneye gitmesi gereken insanlar kendi imkanlarıyla evde tedavi olmaya çalışıyorlar zaten herkesin psikolojisi bozuk şehir içinde sağlıklılar uyuyabilen ve sağlıklı düşünebilen insan sayısı yok denecek kadar az dedi.
Önder Tunç Soyer’in ‘gölge belediyecilik’ amacıyla kurduğu Afet Koordinasyon Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin genel afet uyumunu üstlendiği Osmaniye’de faaliyetlerine devam ediyor.
“ŞEHİRDE SAĞLIKLI UYUYABİLEN KİŞİ SAYISI TAMAMEN AZ”
İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinden biri olan ve sağlık alanında hizmet veren İzenerji A.Ş. işyeri hekimi Dr. Bahar Tek, Osmaniye’deki sağlık çalışmasıyla ilgili şunları söyledi:
“UYUŞTURUCU BIRAKILDI”
“Bir hafta önce buraya geldik. Geçen hafta köylere gittik, sağlık taraması yaptık, ilacı olmayan hastaları tespit ettik, ilaç getirmeye çalıştık. Beyin sarsıntısı geçiren bir bebeğimiz oldu. Taburcu olduğu gün nebulizatör getirdik, buhar makinesi getirdik, elinde ilaç vardı, “Çevredeki çadırkentlerde bir hasta olduğunu duyunca evlerine gittik, çadırlarına gittik. , bize ulaştıklarında muayenelerini yaptılar. Bir gebeyi takip ediyoruz, şu anda sorunlu bir gebelik yaşıyor. Adana’ya sevki için 112 ile koordineli çalışıyorum. Çalışanımızın sağlık durumu burada rastgele.” İşçilerimize bakıyorum. Çöpleri bile ilk gün birlikte topluyoruz. İnsülin kullanan hastalar evden çıkarken ilaçlarını alamıyordu mesela. Alsalar bile alıyorlardı. koyacak yer bulamamışlar, buzdolabında saklanması gereken ilaçların hepsi bozulmuş, ilaçları yetersiz kalmış, hastaneler zarar gördüğü için hastalar taburcu edilmiş, aslında dışarı çıkmamış.
“SAĞLIKLI UYUYABİLEN KİŞİ SAYISI ÇOK AZ”
Doktorlar öldü. Halihazırda dört sağlık ocağı faaliyet göstermektedir. Devlet hastanesi etkin bir şekilde çalışıyor. Bir hastaneleri var, gerisi özel. İnsanların hastaneye ulaşımı zor ve hastaneye sevk etmek istediğim hastaların birçoğunun gidecek durumu yok. Ambulanslar çok kısıtlı. Hastaneye gitmesi gereken kişiler evde kendi imkanlarıyla tedavi edilmeye çalışılıyor. Herkesin psikolojisi temelde bozuk. Buraya girmesem bile şehirde mışıl mışıl uyuyabilen, sağlıklı düşünebilen insan sayısı yok denecek kadar az.
“ÇOK ÇOCUKTA ÜST SOLUNUM ENFEKSİYONU VAR”
Çocuklar dışarıda, okullarının gerisinde kalıyorlar. Aileleriyle birlikte çadırlarda kalıyorlar. Birden fazla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdi. Hava durumuna göre de.
“KÖY MAHTARLARIYLA KOORDİNAL ÇALIŞTIK”
Şekerdere köyüne ve şu an hatırlayamadığım bir başka köye gittik. Orada hastalarımızı gördük, yaşlılarımızı gördük. Köy muhtarları ile koordineli bir şekilde çalıştık. Onları evlerinde inceledik. Çok şükür güzellerdi, ciğerleri dolu, solunum yolu enfeksiyonu ilerlemiş, yakınları hastaneye götürebileceklerini söyleyen bir hastamızı alabileceklerini söylediler diye hastaneye götürdük. Bunun dışında köylerimizdeki hastalarımızın durumu da nispeten içler acısı.”