Bir uzmandan bina inşaatına “Mesleki yeterlilik sigortası ile profesyonel mühendislik gereksinimi” önerisi
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Akbaş, yapı üretimi için “mesleki yeterlilik sigortası ve yetkin mühendislik şartı” getirilmesini teklif etti.
GTÜ İnşaat Mühendisliği Bina İzleme Laboratuvarı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Akbaş, Türkiye’nin büyük bir depremle karşı karşıya olduğunu söyledi.
“Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’taki depremlerle ilgili ilk verileri incelediklerini belirten Akbaş, şöyle devam etti:
“Yönetmeliğimizde 2 bin 500 yılda bir tekrarlanabilecek, istatistiki olarak yüzde 2 olasılıkla 50 yılda aşılması ihtimali olan, Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok binanın depreme maruz kaldığını görüyoruz. Bu çok kıymetli bir sarsıntı. “Tehlikeli unsurlar içeren binalarımızı bu tip deprem seviyelerine göre tasarlıyoruz. Standart binalarımızı biraz daha düşük seviyede, yaklaşık olarak her 500 yılda bir tekrarlanabilen 50 yılda istatistiki olarak yüzde 10 aşılma olasılığı ile tasarlıyoruz.”
Özellikle 2000’den önce yapılan ve tehlikeli görülen binaların mühendislik hizmeti almadığına dikkat çeken Akbaş, “Ne kadar da dürüst projeleri var. Belediyelerdeki projeler yerinde uygulanmadı. Projeler üretim aşamasında değiştirildi. .İçerdeki donanım eksik.Beton kalitesi yetersiz.Rulman taşıyan binalar.En ufak bir sarsıntı geldiğinde dayanımlarını kaybedip çöküyorlar.” dedi.
Olası bir İstanbul depremine karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Akbaş, “Bu acil bir konu. İstanbul’da çok çalışma yapıldı. Okullarımız ve köprülerimiz güçlendirildi ama bu binalarla ilgili tehlike devam ediyor. çalışmak.” ifadeleri kullandı.
Akbaş, çözüm önerilerine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada iki aşamalı bir analiz mümkün ve tüm bu hataları bir çırpıda çözecektir. Bunlardan biri, diğer tüm medeni ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemize de yetkin mühendislik getirmemiz gerektiğidir. Yani, 4 yıllık üniversiteyi bitirmiş insanlarımıza hiçbir şekilde imza yetkisi vermemeliyiz, kazandıktan sonra imza yetkisi almaları gerekir. , mutlaka ve kesinlikle mesleki yeterlilik sigortasına sahip olmak zorundadır.
Hatay’da gördük; bire bir müteahhit bir sürü bina yaptı ve hepsi yıkıldı. Böyle bir kişinin mesleki yeterlilik sigortası olup olmadığını sorsak, bu kişinin bundan sonra herhangi bir inşaat yapması mümkün değil, çünkü hiçbir şirket bu kişiyi sigortalamaz. Bir anda bu insanlar doğal olarak inşaat sektöründen çekilmek zorunda kalıyor. Aynı şey mühendisler için de geçerli. İş sigortasını mutlaka getirmemiz lazım, ne derseniz deyin, sorumluluk sigortası deyin, uygulama eksikliği sigortası deyin. Ayrıca yetkin mühendislikle de çalışmamız gerekiyor.”
“Depreme dayanıklı binaların nasıl yapılması gerektiğinin denemelerini yapıyoruz”
Kagawa Üniversitesi’nden Profesör Dr. Yoshiyuki Kaneda, 1995 ve 2011’de Japonya’da meydana gelen depremlerden büyük ders aldıklarını söyledi.
Japon hükümetinin depremlerden sonra sarsma masası yaptığını belirten Kaneda, “Depreme dayanıklı binaların nasıl yapılması gerektiğini deniyoruz. Japonya’da deprem uyarı sistemi var. Bu sistem sayesinde uyarı mesajı alıyoruz 10- Depreme 20 saniye kala Bulunduğumuz yerden tahliye anlamına geliyor ya da harekete geçmek için zaman sağlıyor.” dedi.
Daha önce Kahramanmaraş merkezli depremler gibi aynı gün 2 büyük depreme daha önce hiç tanık olmadığına işaret eden Kaneda, “Japonya’daki depremin bir örneği 2016’da Kumamoto’daydı ama Kahramanmaraş depremleri kadar büyük değildi. Bunun gibi bir şey daha önce hiç görmemiştim.” sözünü kullandı.
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, gelecekte bu tür afetlerde hasarı azaltmak için Marmara Afete Dayanıklı Binalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARTEST) Projesini hayata geçirdiklerini kaydetti.